Samåkning kan löna sig

Pendlar du till jobbet? Då vet du hur dyrt det kan bli i längden, även när du åker kollektivt. Att åka kollektivt kan också komma med många olika irritationer som långa köer, svårt att hitta sittplatser, knökfulla tåg och bussar eller förseningar vid dåligt väder. Det är dock bra för miljön att pendla med kollektivtrafiken och ibland även för ens ekonomi. Ett buss- eller tågkort kostar ofta mindre än vad det skulle göra om man körde sin egen bil fram och tillbaka varenda dag. Inte minst för att parkeringen också brukar kosta.

Samåkning är ett alternativ som kan vara värt att fundera på. Då delar man kostnaden för pendelresan med sina kollegor och detta kan läggas upp på olika sätt. Antingen väljer man att köra en vecka eller en dag var, sedan turas man om. Ibland är det bara en som kör hela tiden, men det är inte alltid det bästa alternativet, för vad händer om chauffören blir sjuk någon gång? Det är bättre att turas om, eller åtminstone att ha en plan om ovan nämnda händer. Genom att samåka kan ni minska både er transports påverkan på miljön och era kostnader. Ni slipper trängseln på kollektivtrafiken och kan åka bekvämt till jobbet. En del samåkare väljer till och med att gå ihop och köpa en energisnål bil och på så sätt minskar de kostnaderna ytterligare.

Det rekommenderas att ni hittar så många som möjligt att samåka med för då blir det billigare för alla. Finns det inte någon samåkningspool redan på jobbet kan du kanske sätta upp en lapp på en anslagstavla, fråga om det genom jobbmailens massutskick eller till och med starta en facebook-sida för det. De flesta brukar vara intresserade av att samåka, just för att det sparar in en hel del pengar. Om man lägger ihop kostnaderna för några årskort på kollektivtransport ser man att det verkligen lönar sig i längden att pendla tillsammans. Dessutom kanske man lär känna varandra bättre och genom det få en ganska trevlig resa till jobbet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *