Skapa en budget

Det är inte svårt att göra en egen budget och resultaten ifall man följer den är verkligen värt tiden det tar att skapa den. Ofta kan vara svårt att se exakt hur mycket man egentligen spenderar varenda månad och hur ens sparande byggs upp efter en tid. Med en enkel budget är det lättare att få en överblick över sin ekonomi och därför är det även enklare att göra små justeringar som i längden kan bli värt en hel del.

För att skapa en budget behöver du egentligen bara papper och penna samt eventuellt miniräknare. I datorn kan du göra den med hjälp av excel eller word. Gör din budget i början på en månad. Skapa fyra spalter. Längst till vänster fyller du i alla datum på månaden. I spalten bredvid fyller du sedan i dina inkomster vid det datum då de kommer in på kontot. Den tredje spalten fyller du i dina utgifter, också vid det relevanta datumet. Fjärde spalten räknar du ihop utgifter och inkomster. Detta är en väldigt enkel budget, men den är fullt fungerande. Genom den ser du fort hur många små utgifter du har och därför blir det lättare att skära ner på dem.

Att göra en budget är faktiskt riktigt roligt och det blir ofta en kul utmaning att försöka tävla med sig själv för att spara in mer pengar varenda månad. Många gånger är en dålig privatekonomi ett tecken på att man har svårt att få en överblick av allt som händer på ens konto under en månad. Det är även lätt att förneka hur stora summor man faktiskt kommer upp i när man lägger ihop småslantarna man lägger ut på olika saker. En budget gör att man ser på svart och vitt hur det ligger till och då kan man heller inte gömma sig för sitt eget spenderande. Gör en budget redan idag och ta tillbaka kontrollen över din ekonomi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *